Stall Alvhem

Hösten 2018 flyttade Anna med sin familj in på gården. Stallet fick genast nya invånare när Millie (Rosnakill Majella), Tingeling, samt inackorderingen Tindra flyttade in. Lilla Tingeling flyttade då från Lexby där familjen haft henne stående tidigare, medan Mille kom direkt från förra ägaren. Tindra ägs av Emma, Annas barndomsvän och flyttade in samtidigt som Annas hästar.

Millie är en charmig Irish Cob som i år blir 13 år. Hon köptes framför allt för att både Anna och sonen Teo skulle kunna rida henne, men Teo har idag andra intressen. Millie rids därför mest av Anna och dottern Alva samt deras medryttare. Mille har hoppat en del, både med Anna och Alva, och hon har även varit ute på några tävlingar med Alva. Men bäst går hon i dressyr och framför allt WE som medryttaren tränar henne regelbundet i. Millie är en otroligt vänlig häst som gärna lånas av nybörjare som är på besök i stallet.

Anna och Millie i stallets väl tilltagna spolspilta.

Alva tävlade även en del med ponnyn Tingeling, men när hon växte ur henne så flyttade istället Bosse (Barossa Encore) in i stallet under 2020. Bosse är en Welsh Partbred, född 2007. Han är en trevlig och hoppglad häst som valdes ut just för att Alva ska kunna tävla med honom när Covid-19 tillåter det. Utöver hoppträning på klubbens träningar så tränar Alva även hoppning och dressyr privat.

Alva med sin hoppkompanjon Bosse.

Hösten 2019 flyttade Doris (True Friend) in på Stall Alvhem. Doris ägs av två familjer, där systrarna Linnea och Lovisa, samt kusinen Anna är de som rider. Doris är en Connemara som är född 2009 och köptes av familjerna 2018. Planen var att Lovisa och Anna skulle tävla henne i hoppning, vilket de hunnit med en del innan Covid-19 satte stopp. Linnea är lite för lång för att hoppa Doris, men rider gärna ut med henne i skogen. Linnea och Anna är även drivande i Ungdomssektionen, så om du är intresserad av deras aktiviteter är det dom du ska hugga tag i!

Doris har även premierats i en utställning för Connemara där hon blev uppgraderad till Klass 1-ponny. Planer finns att avla på henne längre fram.

Systrarna Linnea och Lovisa med Doris.

Calle (Caprichoso) kom till Stålebo strax innan nyår 2017-2018. Vännerna Malin och Anna-Karin hade skojat om att köpa häst ihop ett tag, men när Malin fick se PRE-hästen Calle i en annons visade hon Anna-Karin, som lustigt nog redan hade fastnat för samma annons. De åkte och provred dan innan julafton och bestämde sig efteråt i bilen hem för att köpa honom. Han var en charmig 6-åring, om än lite grön i ridningen då han precis var inriden. Han hade just kommit från Spanien och hade bara varit i Sverige i några månader.

Calle stod på Bondegården under den första tiden, först sommaren 2019 flyttade han till Stall Alvhem. Malin och Anna-Karin har jobbat hårt med Calles utveckling, framför allt med galoppen som han haft problem med, men han har utvecklats fint med rätt träning. Calle tränas både i dressyr och hoppning och både Malin och Anna-Karin tränar för tränare flera gånger i veckan. Tyvärr är Calle en riktig otursfågel och har under sin tid i Stålebo lyckas med två långvariga senskador, samt anaplasmos som även det innebar lång rehab. Nu är han i fint skick, men Malin och Anna-Karin är så klart nojiga över att han ska skada sig igen. Calle gör det inte lättare för dom genom sin nyfikna och otåliga personlighet. Han pillar gärna på saker och testar sig fram. Den sidan visar sig även i ridningen där han är driven, framåt och sammarbetsvillig.

Den enda nackdelen med att äga häst ihop är att man inte kan rida tillsammans så ofta, säger Anna-Karin och Malin.

Emma och Tindra flyttade från stallet hösten 2019, och Tindras medryttare Eva såg då chansen att ta över boxen och skaffa en egen häst. I början av 2020 flyttade den då 15-åriga Ibbe (I’ll be There) in i stallet. Ibbe är en dressyrstammad SWB som köptes in som läromästare åt Eva. Han hade av tidigare ägare tävlat en del i dressyr med fina resultat, men även i hoppning som är Evas inriktning. Hon tränar regelbundet hoppning på klubbens träningar, men har även hittat intresset i dressyr då Ibbe är så pass välskolad. Även Linnea tränar Ibbe regelbundet i dressyr som medryttare, men rider även ut tillsammans med Lovisa eller Anna.

Ibbe är en riktig gentleman som ställer upp på det mesta. Han är lättskrämd, men finner sig snabbt i obehagliga situationer. Det är ett måste när Eva tar med honom på upptäcktsfärder, hon älskar att hitta nya stigar att undersöka. Om du vill ha sällskap på långritter så är det Eva du ska fråga!

Eva och Ibbe rider gärna på långritt.

Att stallet skulle heta Alvhem var ingen självklarhet. Gården heter från början Torp Sandbäck, och det naturliga namnet hade således varit Stall Sandbäck, men då ett annat stall på samma väg redan tagit ett snarlikt namn så bestämdes ett nytt namn för att undvika förväxling. Stall Alvhem är givetvis inspirerat av namnet på dottern Alva!

Läs om fler stall i Stålebo.

Publicerad 2021-04-21