Stall Argento

Hos Helene Martinsson står just nu två unghästar varav en, Argentina S H är från hennes egna uppfödning. Helene startade sin avelsverksamhet 2015 då familjens häst Evita betäcktes. Evita hade tidigare tävlats i hoppning av bl.a. dottern Sarah, men Helene ville inte sälja Evita. Istället lät hon betäcka henne och resultatet blev hingsten Argento H, som fick ge namn åt den nya verksamheten. Argento H är just nu under utbildning och ska starta sin tävlingskarriär i år. Helene tror mycket på honom och hoppas på att kunna visa upp honom på Bruksprovet så småningom.

Helene “nördade” in sig på avelsspåret och fortsatte betäcka Evita. Det har blivit tre föl, Argento H som idag är fyra år, Dolcevita H som är tre år, och det sistkomna Argentina S H två år som nu står i hagen tillsammans med ett annat sto i samma ålder. Till hösten ska de få åka på utbildning i Laholm, där även mamma Evita står, numera utlånad till avel i annan regi.

Argentina Sixty H, den senaste avkomman som går nu går i hagen utanför stallet

2017 var Helene i Belgien på elitfölauktion där hon bl.a. köpte fölen Conga Z och Daggy Delux Z. Fölen har stått i stallet i Stålebo, och även i Gullringsbo, men nu är de på inridning i stallet i Laholm. Daggy skall betäckas senare i år.

Utöver aveln så är Helene även återförsäljare av hästfoder och ledprodukter för häst.

Nu ska Helene njuta från läktaren ett tag. När Argentina S H åker iväg för inridning blir det tomt i stallet, men kanske inte länge till då ett barnbarn är på väg. Kanske flyttar det in en ponny och cirkeln är sluten?

Läs om fler stall i Stålebo.

Publicerad 2020-04-08