Stall Aspenäs Säteri

På Aspenäs säteri står i dagsläget fyra av klubbens medlemshästar, tillsammans med ett tiotal andra hästar. Stallet ägs idag av Pethra och Roger, men långt innan de köpte stallet huserade det ett arabstuteri. Hästägarna trivs i stallet, de har en bra gemenskap och hjälper varandra. De har tillgång till både ridhus och paddock och det finns även mycket fina ridvägar i området, bl.a. av kommunen och Ridvägsfrämjandet anlagda ridvägar.

PRE-hästen Mistral flyttade till Aspenäs hösten 2018 då Gullringsbo stod inför renovering. 18-åriga Mistral ägs av Lisa och hennes dotter Johanna. De köpte honom för snart 10 år sedan av en man i Stockholm som importerat honom från Palma, Mallorca. Tack vare en bekant som jobbat på stuteriet i Palma har de fått reda på mycket av Mistrals historia, t.ex. att han från början var tänkt att bli avelshingst, men att han var med om en olycka i en skrittmaskin och skadade skapet så illa att han var tvungen att kastreras. Innan de hittade Mistral var Johanna egentligen sugen på en hopphäst. Eller egentligen hade hon inte ens en tanke på att köpa häst, men en kompis övertalade henne att åka och titta på en häst som inte riktigt passade Johanna. Sen fick hon se Mistral på bild och kände att hon var tvungen att åka och titta på honom, även om det var långt att åka. Trots att Mistral inte var någon vidare hopphäst och att flera i Johannas omgivning avrådde henne från köpet så kunde hon inte låta bli att köpa honom. Och det har hon inte ångrat!

Johanna har testat att hoppa med Mistral och har även varit iväg på några Pay&Jumps. Han tycker det är roligt, men saknar tekniken, han är snabb och blir stark. Annars är han väldigt snäll och positiv till arbete och Johannas 2-åring kan rida honom utan problem. Johanna rider mest uteritter och dressyr. Mamma Lisa rider också uteritter och dressyrträning, och kör tömkörning för tränare en gång i månaden. Medryttaren Birgitta har hängt med i 4 år och tränar dressyr och är ibland med på markarbete. De är mycket stiliga på banan ihop och Mistral blir alltid glad när hon kommer. På somrarna får Mistral följa med familjen till Bohuslän där han får gå på sommarbete.

Johanna och Mistral utanför stallängan

Tillsammans med Mistral så flyttade Laika (Laika Toftøje) till Aspenäs från Gullringsbo med sin ägare UllaCarin. UllaCarin hade tidigare haft en annan häst på Gullringsbo, Narciss som hon bl.a. tävlade Div 2 med i Stålebos dressyrlag. Hon var även aktiv i klubbens styrelse. Narciss dog plötsligt och oväntat i grovtarmsomvred, men UllaCarin ville inte vara utan häst utan sökte snart efter en ny. Hon hittade Laika i Danmark, hon var då 5 år och endast riden i ett par månader. Tanken var att även Laika skulle vara med i dressyrlaget för Stålebo RK, men efter en ridolycka där UllaCarin fick ligga på sjukhus i flera månader har de lagt tävlingsplanerna på hyllan. Laika har efter ett transporttrauma inte gått att lasta, så när de flyttade från Gullringsbo fick de därför rida hela vägen till Aspenäs. De hade då sällskap av Mistral och Birgitta hela vägen runt sjön. Idag är Laika 17 år och UllaCarin rider både ut med henne, tränar dressyr, men rider också en träningsform som fokuserar på balans och bålstyrka för tränare Susann Landin. En gång i månaden tömkör de för Elin Wegner och emellanåt har de lastträning för Anna Stewart för att komma över traumat. UllaCarin har även hjälp av två medryttare, Ella och Emelie.

UllaCarin och Laika i paddocken med sjöutsikt

Efter årsskiftet kom även Prizze (Moonprinz) dit från Gullringsbo. Aspenäs var inget nytt ställe för Prizze, han hade stått där tidigare och fick till och med flytta in i sin gamla box. Anneli köpte Prizze för 21 år sedan. Hon var då medryttare på en häst, men när hennes tränares dotter hade vuxit ur sin ponny och skulle köpa ny, så köpte de Prizze tillsammans. Han var då en 5-årig D-ponny, och när de fick se honom i hagen när de skulle provrida visste de att det var honom de skulle ha. Sagt och gjort köpte de honom. Dottern tränade hoppning och Anneli red dressyr, men efter 2 år köpte Anneli ut dottern och Prizze blev hennes egna ponny.

Anneli har ridit lite Pay&Ride och programridning, men är inte så intresserad av att tävla, hon rider mest ut eller tränar dressyr. Hennes medryttare Karin har följt med henne och Prizze från Aspenäs till Gullringsbo och tillbaka igen. Anneli har varit engagerad i Stålebo RK’s styrelse i över 15 år, och trots att hon inte tävlar blev hon där tävlingsansvarig och har koll på alla tävlingsrutiner och regler som gäller. För att lära sig och hålla sig uppdaterad gick hon kurser ihop med en styrelsekollega, på så sätt kunde klubben skriva ut tävlingslicencer till sina medlemmar. Nu för tiden samarrangerar Stålebo RK oftast tävlingar ihop med andra klubbar och då behöver inte Anneli ta lika stort ansvar. Det blir lättare och hon behöver inte hålla sig uppdaterad på samma sätt som tidigare.

Anneli och Prizze som nu är tillbaka i samma stall, t.o.m. samma box

Nyligen flyttade även Åke (Quentin) dit med sina ägare, pappa Anders, mamma Louise och dottern Mikaela. Åke är en SWB-valack född 2006. Familjen hade tidigare en arab, men den var lite för liten för Anders. För 7 år sedan köpte de därför Åke, som från början är en riktig hopphäst. På Gullringsbo hoppades han en del av Louise Elving Johansson som också tävlade honom där han gick felfritt på 120, men ingen i familjen är särskilt intresserade av hoppning. I somras var Åke på samma bete som Mistral och familjen hade en tanke om att han skulle få stanna kvar där, men tack vare Lisa fick de en stallplats på Aspenäs och flyttade dit. Anders ryggopererades för ett tag sen och därför är det skönt att stå i ett stall där man kan få hjälp med skötsel och hantering. P.g.a operationen rider Anders inte just nu, och dessutom har Åke precis kommit igång igen efter att ha varit skadad i ett halvår, men annars rider de alla tre dressyr och uteritter. Åke är en otroligt snäll häst, men stark. Han har även en duktig medryttare som de känner att han klaffar väldigt bra med.

Louise och Åke, nykomlingarna

Läs om fler stall i Stålebo.

Publicerad 2020-09-28