Stall Björkebacken

På stall Björkebacken i Lexby står den relativt nyinflyttade familjen Bengtsson. Familjen bodde tidigare i grannhuset och mamma Malin var medryttare på en av hästarna i stallet. Vid något tillfälle hade Malin skojat med stallets dåvarande ägare att när de tröttnade på att sköta gården kunde de byta hus med varandra. Stallägaren kom ihåg detta och när det flera år senare var dags att sälja gåden så kom hon till Malin och frågade hon var intresserad av att köpa. Malin blev överraskad, men uppspelt. De hade inte sett huset invändigt, bara stallet och ville fundera lite på saken. Frågan fick hon i november 2020 och i januari i år gick de tillsammans med mäklaren in i huset på en rundtur och bestämde sig därefter för att köpa det!

Mamma Malin och dottern Edith är så glada att äntligen ha flyttat till sitt alldeles egna stall.

Nu skulle familjen få ett stall, men än så länge hade de inga egna hästar. Jakten på en häst till dottern Edith började, men tog slut redan vid första provridningen då det klickade direkt. De provred en andra gång för säkerhets skull och i maj – en månad innan familjen flyttade till gården – flyttade det 14-åriga connemara-stoet Alice in i stallet. Hon fick då sällskap av den dåvarande stallägarens häst Astra.

Edith och Alice klickade vid första provridningen.

Nu hade Edith fått sin häst, men Malin då? Malin var sedan flera år medryttare på Millie, som stod på Stall Alvhem och de trivdes väldigt bra ihop. Malin frågade Millies ägare Anna om hon kunde få köpa Millie. Anna var kluven till att sälja och funderade länge innan hon gav Malin ett svar: hon fick köpa Millie! I juni, bara två dagar innan familjen skulle flytta till gården flyttade Millie dit och fick gå på sommarbete med Alice och Astra.

Som långvarig medryttare till Millie känner Malin väl till Millie och hennes egenheter, t.ex. hennes återkommande solexem.

Under betet passade familjen på att rusta upp stallet och planerar att fixa till sadelkammaren framöver. Stallet har även en paddock och det finns många fina vägar och stigar att rida på i området. Både Malin och Edith tränar WE för Maria Johansson i Stålebo-paddocken. De vill gärna komma ut och tävla i WE, men först ska Malin utöka körkortet och de båda ta grönt kort. Förutom WE ska de även börja träna dressyr och markarbete på Lexby i höst.

Efter betet flyttade Astra ifrån stallet, så nu är det bara Alice och Millie kvar. I höst planeras dock några inackorderingar.

Yngsta dottern Astrid rider gärna på både Millie eller Alice när hon känner för det, men har inte ett lika starkt intresse som storasyster Edith. Även pappa Robert rider lite emellanåt och tog Ridborgarmärket i klubbens regi förra året! Han vill även lära sig att tömköra framöver.

Millie njuter av att få svalka sig i stallet och bli ompysslad av Astrid.

Läs om fler stall i Stålebo.

Publicerad 2021-08-30