Stall Götebo

År 2003 flyttade Ann-Christine och Jonas till Götebo. Gården saknade då stall, så deras två dåvarande hästar Tindra och Daffy (Daffodil) stod i Åstebo medans de byggde ett stall på gården. På hösten samma år kunde hästarna flytta hem till Götebo.

Ann-Christine och Jonas ville gärna avla på sina hästar och 2010 stod Tindra med sitt föl Nova (Octanova) vid sidan. Eftersom Tindra var av den lite grövre modellen hade de parat ihop henne med en fullblodshingst (Eighty Eight Keys) för att få en lite smäckrare avkomma, men med fullblodet kom även den medfödda rädslan. Nova var redan som föl känslig och lättskrämd. När hon lämnades in till Maria Enander för inridning tog det flera dagar innan de ens lyckades få in henne i ridhuset.

Ann-Christine kände aldrig att hon klickade riktigt med Nova i ridningen, Jonas är därför den som har ridit och tränat henne. Nova är het och vass, men otroligt arbetsvillig, ju mer hon jobbar desto bättre jobbar hon. Hon blir aldrig trött! På grund av sin rädsla och sitt heta temperament har Jonas flugit av ett otal gånger när Nova blivit rädd och stuckit. Nu i mars hade han oturen att landa rakt på en sten och spräckte mjälten. Det har gjort att Jonas och Ann-Christine nyligen har tagit beslutet att försöka hitta ett nytt hem till Nova, hos en engagerad och yngre förmåga i en ny stallmiljö.

Nu har Jonas trillat av Nova för sista gången - Nova söker nytt passande hem.

De försökte även ta föl på Daffy ihop med Connemara-hingsten Lofty Roderic, men då Daffy inte bev dräktig hittade de istället ett föl efter samma hingst som de köpte in; Lovis. Ann-Christine red Lovis i många år och tränade bland annat Working Equitation med henne. De tog även ett föl efter henne; Lilleman. Men Ann-Christine kände att hon ville ha lite mera häst, så 2018 sålde hon Lovis och köpte istället det importerade PRE-stoet Limonera. Limonera skulle fylla 5 samma år och var grön i ridningen, men väldigt rar och ambitiös. Efter bara ett år märkte Ann-Christine att något inte stämde, Limonera blev tjurig och ville inte riktigt trampa under sig. Hos veterinären visade sig två skador på gaffelbenet, hasledsinflammation och inflammerad SI-led. Efter det följde ett år av behandlingar och rehab, och sedan i vintras har Ann-Christine kunnat sitta upp och skritta lite grann. Nu i dagarna får de reda på om skadan har läkt ut, vi håller tummarna!

Snart kan Ann-Christin förhoppningsvis börja träna med Limonera igen.

När Lovis föl Lilleman såldes 2017 blev en boxplats ledig och Ann-Christine och Jonas sökte efter någon med ett sto som ville stå inackorderad. Renée fick höra talas om det och tyckte att det matchade toppen med hennes Itha (Ithaka). Itha är ett 14-årigt skimmelsto. När Renée hittade henne hade hon hunnit titta på ett tjugotal hästar tidigare. Hon ringde ett försäljningsstall i Skåne som inte hade någon matchning åt henne just då, men som tipsade om en annan kvinna som möjligtvis hade vad Renée eftersökte. Renée ringde upp kvinnan som berättade att hästen var en egen uppfödning som hon precis bestämt sig för att sälja och var därför noga med var den skulle hamna. Itha var då 5 år och rätt så grön, men Renée och Itha klickade direkt när de sågs! Itha stod i stallgången och var glad och kontaktsökande, Renée kände direkt att det var hästen för henne. Säljaren sa: du kommer inte ha några problem med henne, förutom att hitta en sadel. Och det visade sig stämma!

Renèe och Itha matchar som handen i hansken.

Renée har inte tävlat nämnvärt med Itha, men i KM har hon placerat sig högt i dressyren! Itha har bra gångarter och bra psyke. För några veckor sen fick dock Itha en sträckning under ett ridpass och blev svullen på insidan av höger framben ovanför knät. Efter undersökning kunde man se en blödning men det går ännu inte att se hur stor skadan är. Nu går hon hos behandling av osteopat och under tiden går Renée mysiga promenader med Itha och tränar både fysiska och mentala övingar från marken.

Läs om fler stall i Stålebo.

Publicerad 2021-06-04