Stall Gullesbo

Lena Hagberg och hennes dotter Anna Abrahamsson har bott i Gullesbo i över 30 år. Stallet fanns inte där från början, utan byggdes på 90-talet då Anna fick sin första ponny. Lena och Anna har varit mycket engagerade i Stålebo Ridklubb, främst under Annas tävlingsår i fälttävlan, de har dragit igång flertalet aktiviteter i klubben. Numera bor Lena och Anna i varsitt hus brevid varandra och i stallet står familjens tre hästar: Lady, Rullen och Otto.

Annas dotter Olivia rider Welshponnyn Rullen (Menai Rolled Gold), 8 år, som hon tävlar i engelska ridklasser med, just nu novice. Olivia började redan som treåring tävla i engelska ridklasser med Lady, men när Olivia växte ur henne så köptes Rullen in. Rullen är född och uppväxt i Wales och valdes ut av familjen mycket p.g.a. sitt stabila lynne, då Anna ville att barnen skulle kunna hantera och rida ut själva på hästarna.

Olivia och Welshponnyn Rullen

Shetlandsponnyn Lady (First Lady), 20 år, är en även hon en klippa och rids numera av sonen Ben. Även Ben har hunnit med att tävla framgångsrikt i klassen Lead Rein och började också han att tävla som treåring.

Ben och shetlandsponnyn Lady

Oliva och Ben var med sina hästar nyligen med i ett nummer av Tidningen Ridsport just för att representera engelska ridklasser, som hittills verkar vara relativt okänd bland utomstående hästfolk. I Sverige är inte utbudet av tävlingar så stort än så länge, vilket innebär att Anna och barnen ibland får åka långt för att tävla, men de har begränsat sig till tävlingar mellan Skåne och Stockholm. Som tur är kan barnen lasta hästarna själva på transporten, ponnierna är trygga och stabila.

På tävling tillsammans med mormor Lena i kjol och hatt som sig bör

Annas stora häst Ontario, till vardags kallad Otto, går i en egen hage bredvid ponnierna. Otto är lite av en ensamvarg och trivs bättre i sällskap med människor än med hästar. Han kom till Anna redan som femåring och tillsammans tävlade de hoppning upp till 135 cm. När Anna under en tid jobbade i Italien tog hon med Otto dit och de fortsatte sin hoppkarriär även där. Idag är Otto 23 år, pensionerad och trivs gott med det.

Otto älskar sin människofamilj

I stallet bor även stallkatterna Felix och Blixten (McQueen) som har sitt egna lilla krypin i sadelkammaren, men nu på vintern kryper de hellre upp i soffan inne i huset.

Rullen är en stabil och trevlig individ med en fantastisk apelkastning

Läs om fler stall i Stålebo.

Publicerad 2019-12-0