Stall Nygården

Camilla och Toni har bott på Nygården sedan 2006, då de flyttade in i sitt nybyggda hus. De hade tidigare köpt tomten av KG Bjerkander och lät uppföra sitt hus med stall där. Under tiden huset byggdes bodde familjen på Höjden där Camilla hade islandshästen Glamme som flyttade med dom till Nygården när huset och stallet var klart.

2014 flyttade inackorderingen Offy (Oifeigur) in i stallet. Offy ägdes då av Annika och var en rätt bortskämd häst. Han gick under smeknamnet “Huggormen” och Annika kände inte riktigt att hon matchade med honom. Med Camillas häst Glamme klickade det däremot. Camilla föreslog då att de helt enkelt skulle byta häst, och så blev det! Annika fick Glamme och Camilla fick Offy.

Offy med nuvarande medryttare Mikaela utanför Nygårdens stall

Camilla genomgick en liten kris med Offy. Han bråkade med medryttarna och var bakåtsträvande, så Camilla skickade till honom för uppfostring hos Sara Rott. Camilla blev inspirerad av Saras positiva attityd och började rida honom med mycket mer positiv energi. Hon insåg att Offy inte ville ha så mycket krav, han ville bara ha kul och det nya tankesättet fick honom att ändra sitt negativa beteende.

I julas köpte Camilla en ny häst; Thruma, ett sto som även kallas Prinsessan. Hon importerades direkt från Island och är 10 år gammal. Hon är av fin stam och Camilla vill gärna avla på henne. Camilla rider Thruma till vardags och tränar regelbundet med henne för tränaren Sigurjón. Camilla föreslog nyligen för Sigurjón att han skulle ställa upp och tävla henne, vilket han inte var sen med att svara ja till. Det var Thrumas första tävling och grenarna hon tävlade i var gæðingakeppni och fyrgång. Sigurjón tränade henne bara under en vecka innan tävlingen, men det gick så bra att hon kvalade till SM!

Camilla med sitt sto Thruma och hunden Dallas

Glamme flyttade ifrån stallet 2015 och ungefär samtidigt flyttade Dreki in, även kallad Draken. Dreki hade då stått på Gullringsbo sedan Linda köpte honom 2010. Linda hade letat länge efter en valack i rätt prisklass och hittade den då 5-åriga Draken hos uppfödaren på Musö i Bohuslän. Under sina yngre år red hon “vanliga” hästar på ridskola, men åkte varje år på ridläger med islandshästar. Efter högskolan blev hon medryttare på islandshästen Lettir, som senare blev hennes foderhäst, men efter 1,5 år bestämde sig Linda för att köpa en egen häst som matchade hennes krav för att kunna utvecklas. Linda och Dreki tränar till vardags dressyr eller rider i skogen och har tävlat lite grann i fyrgång och tölt, men deras bästa tävlingsgren är Hubertusjaktens upplopp för islandshästarna, där de är de ständiga rävsvanskniparna!

Linda och den busiga Draken

Linda har även introducerat sin kompis Mia till stallet. Mia har till och från under många år hjälpt en kompis med hennes islandshästar och har därför stor vana vid islänningar. När hon för några år sedan skulle provrida en eventuell medryttarhäst föll hon oturligt nog av några gånger, vilket gjorde att Mia blev lite mer försiktig med vilken häst hon satt upp på. Mia fick i början rida Dreki, men tyckte att han var lite för busig för hennes smak. Allt oftare red hon istället Camillas Offy som hon trivdes bra med.

När Camilla hade förälskat sig i Thruma funderade hon på vad hon skulle göra med Offy om hon köpte Thruma. I bilen på väg till en julfest med stallgänget fick hon en snilleblixt. Hon vände sig till Mia och frågade om hon ville köpa Offy. Mia svarade ja på några sekunder, trots att hon inte ens funderat på att köpa häst. Det kändes bara så rätt.

Mia med Offy och hunden Griffin, en “rescue dog” från Irland

Stallet har tre boxar, en för var häst, men de går mestadels ute i hagen. Enda gången de kommer in är vid dåligt väder, då brukar de vara tydliga med att de vill gå in.

De tre hästägarna matchar sina hästar med hårfärgen!

Läs om fler stall i Stålebo.

Publicerad 2020-08-13