Stall Skogshem

Sara och David Wallenstam flyttade hösten 2012 till Villa Skogshem i Stålebo tillsammans med sina söner Malte och Wilmer. Därefter utökades familjen även med dottern Agnes. Sara har alltid gillat djur av alla dess slag och hennes morbror födde upp nordsvenskar som hon ibland fick sitta på. Trots det upptäckte hon med åren att hon var hästrädd, så att skaffa häst var verkligen ingen självklarhet. På Skogshem fanns det ett stall sedan tidigare vilket under den första tiden på gården beboddes av familjens får. Det var först flera år senare som hästarna kom in i familjens liv.

Genom släkten lärde Sara känna Clara, som dessutom är uppväxt på gården, och med åren har de funnit varandra allt mer. Clara har hållit på med hästar hela livet och har tävlat inom både hoppning och islandshäst. När hon var i Ljungskile och provred sin blivande häst Tign provade hon även en häst som hon trodde skulle passa bra som förstahäst för Sara. Sara, som inte kunde rida och vid tillfället inte hade en tanke på att skaffa häst lockades av möjligheten att få lära sig. Trots sin hästrädsla bestämde hon sig för att lita på Claras omdöme och köpa hästen! En förutsättning var att Clara lovade att hjälpa till med allt det praktiska så att familjen i lugn och ro kunde bekanta sig med hästlivet och ridningen.

Droppen, 14 år blev familjens första häst.

I oktober 2019 åkte de upp för att hämta Droppen (Draupnir) och Tign. Det var första gången Sara träffade Droppen och hon försökte dölja sin hästrädsla för säljaren genom att hålla sig lite i bakgrunden. När säljaren bad om att få ta ett foto på dem räckte Clara över grimskaftet till Sara som nervöst fick hålla sin alldeles egna häst. Hästarna kördes hem till Stålebo och stallades först upp på Stålebostallet. I takt med att intresset för hästar i familjen växte så insåg familjen värdet av att ha dem hemma på gården och hästarna flyttade således in i stallet på Skogshem under sommaren 2020, efter att stallet genomgått en mindre restaurering.

När Tign (t.v.) och Droppen (t.h.) skulle hämtas bad säljaren att få ta ett foto på dom och Sara fick nervöst hålla sin alldeles egna häst.

Familjen anammade snabbt hästlivet och började parallellt i ridskola. Sara, Wilmer och Malte gick på Eskilsby och Agnes började på Burhult. Snart blev det tydligt att det inte räckte med en häst. De bad Clara om hjälp att hitta en trevlig familjehäst och strax dök Prydi upp till försäljning. Barnen blev blixtförälskade i stoet och i mars 2020 flyttade 9-åriga Prydi in. Nu blev möjligheterna att rida ut tillsammans större. Familjen började även leta efter en mindre häst som minstingen Agnes kunde rida. På Orust hittade de Lilleman, en 16-årig Welsh Mountain som både kunde ridas och köras. I augusti 2020 flyttade även han hem till familjen Wallenstam.

Barnen blev förälskade i Prydi, 9 år.

Lilleman, en 16-årig Welsh Mountain som både rids och körs.

Clara finns hela tiden vid Sara och barnens sida och hjälper till med stallet och hästarna. Eftersom David ridit mycket i sin ungdom är även han behjälplig även om det främst blir på det praktiska planet. Tign är numera såld och istället har Clara tagit sig an den 9-åriga valacken Morgan (Morgunrodi) som hon sprang på av slump då han hade hamnat i kläm hos sin förra ägare. Efter ett halvårs träning så har Morgan nu återfått sitt självförtroende och är redo att hitta ett nytt kärleksfullt hem medan Clara går vidare mot nya utmaningar.

Morgan, 9 år var ängslig när han först kom till Skogshem, men med Claras hjälp har han återfått sitt självförtroende.

Läs om fler stall i Stålebo.

Publicerad 2021-01-20