Stall Tornbacken

På Tornbacken bor Suzanne Parenius med sin familj. De flyttade hit 2007 och hade då letat hus i området under flera år. Suzanne var välbekant med området då hon tidigare haft en häst inackorderad i Stålebostallet. 2008 köpte familjen hästen Prillan (Prestige) från Partille Ridklubb. Prillan hade gått som ridskolehäst under några månader, men trivdes inte med det och bockade gärna av sina ryttare. Den dåvarande ridskolechefen frågade om det inte var någon som ville köpa henne och Suzanne anmälde sitt intresse. Hon tog dit sin familj och lät sin man och sina två döttrar provrida henne, sedan bestämde de sig för att ta hem henne.

Stall Tornbacken

Stallet har de helrenoverat i omgångar för att passa deras behov. De har flyttat nästan alla innerväggar, entrédörren, fönster, etc. Under åren har de förutom Prillan haft både egna och inackorderade hästar i stallet och 2010 flyttade Manne (Manfred) in.

Anneli började som medryttare på Manne då han bara var 4 år. När han var 7 år blev han ivägskickad till en fodervärd och det blev för långt för Anneli att fortsätta vara medryttare på honom. Ett år senare fick Anneli syn på en annons där Manne var till salu. Hon ringde upp säljaren, som var densamma som hon tidigare varit medryttare åt och frågade om hon inte kunde få ta Manne på foder tills hon fick råd att köpa honom. Det gick säljaren med på och de åkte tillsammans ut till fodervärden för att kolla på Manne, men han var i ett bedrövligt skick. Fodervärden hade helt enkelt tröttnat och struntat i att sköta om honom ordentligt. Anneli hämtade hem honom direkt, trots att hon inte hade någon stallplats.

Manne fick gå i en sommarhage i Stålebo tillsammans med en annan häst, och på hösten kunde hon flytta in honom till Tornbacken som då hade fått en ledig stallplats. Efter några år kunde Anneli köpa honom och nu har han varit på Tornbacken så länge att han har blivit en inventarie. Anneli har lovat honom att han aldrig ska behöva flytta därifrån.

Manne är testamenterad till Tornbacken, här ska han stanna!

Anneli tränar WE med Manne, men rider mestadels ut. Ibland tränar hon även dressyr och hoppning för tränare, men överlåter oftast det till sina medryttare. Manne har under tiden på Tornbacken haft ordentlig otur då han både spräckt skallen och fått en hovfraktur som gjorde att han fick gå med gips och rehabiliteras i nästan ett år. Men den senaste tiden har han som tur är lyckats hålla sig borta från skador.

Anneli på Manne med det karaktäristiska tornet bakom

Prillan är från början en toppstammad tävlingshäst och Suzanne var under en tid med i hopplaget för klubben. De tog sig ända upp till DIV III i Ridsportallsvenskan, men under träningen lyckades Suzanne oturligt nog trilla av och bryta benet. Istället tog Maja Werlid över fanan och tog Suzannes plats i laget, på Prillan som hon aldrig hade ridit tidigare. De klickade och tillsammans tog sig laget ända upp på tredjeplats!

Vad de inte kände till då var att Prillan inte skulle hålla någon längre tid för hoppning. Plötsligt blev hon halt och det visade sig att en gammal skada, en trasig kotsenskida orsakat hältan. Det skulle innebära en lång rehab och eftersom hon redan blivit 16 år så föreslog veterinären att de skulle triangelmärka henne och avla på henne istället. Så gjorde de och Prillan blev betäckt med hingsten Armani Code.

Suzanne med sina hästar Prillan och Kickan, mor och dotter

2016 kom så Prillans föl Kickan (Cuvée Prestige) till världen med en stor publik i stallet. Kickan, ett litet fuxsto med trevligt temperament är idag 4 år och både inriden och inhoppad av Angelica Smideland. I vintras lyckades hon dock skada sig, men håller nu på att sättas igång efter en tids rehab. Familjen kommer att behålla Kickan, kanske blir det dottern Johanna som tar över hoppningen.

Suzanne trivs med att vara hästmormor

Läs om fler stall i Stålebo.

Publicerad 2020-06-22