Stall Vansvik

Familjen Vansvik flyttade till Stålebo 2004. Det fanns då inget stall på gården, men dottern Elina gjorde sig vän med hästarna i området, hjälpte till i stallen och blev medryttare på några av hästarna. Efter några år insåg mamma Elisabeth och pappa Martin att hästintresset hade kommit för att stanna och bestämde sig för att köpa en ponny till Elina. 2011 började de bygga på stallet som stod klart året därpå och då flyttade ponnyn Curry in. Elina och Curry gjorde succe på tävlingsbanorna, tävlade i DIV2 och hoppade upp till 110 cm, men till slut nådde de en gräns då de inte kom längre. Elina insåg att för att komma dit hon ville behövde hon en större och mer rutinerad häst.

Familjen funderade över detta i 2-3 år, Curry var en kär familjemedlem och beslutet var tufft. 2018 bestämde de sig till slut för att det var dags att sälja honom. Curry såldes snabbt och Elina tog en paus på ett par månader innan hon började leta efter sin nya tävlingskompanjon. Hon kollade runt lite och provred några hästar utan att direkt falla för någon. Men så kom Quelle Cheval (Killen) ut på annons på Hästnet. Han stod i Jönköping och Elina kände redan när hon läst annonsen att det var honom hon ville ha. Hon åkte dit med en kompis för att provrida och kände sig ännu säkrare, men för att bli riktigt säker åkte hon dit en andra gång ihop med mamma Elisabeth och provred en gång till. Sedan flyttade Killen med hem till Stall Vansvik.

I hagen har hästarna en fantastisk vy över Aspen.

Killen är en 13-årig hoppstammad, rutinerad SWB-häst och med honom kan Elina nå de klasserna hon siktar emot. Han är trevlig, vaken och ställer alltid upp. Än så länge har de nått höjder på 125 cm och målet är att fortsätta öka svårighetsgraden. Enligt Elina har det alltid varit hoppning som var det stora intresset, hon gillar farten och spänningen. De tränar regelbundet för Emma Emanuelsson i Tahult och emellan träningarna rider de mycket varierad ridning, helst ute i naturen där de bl.a. kör klättring och intervallträning. I paddocken har de ibland dressyrpass eller bomträning.

Elinas dröm är att kunna tävla i Falsterbo med Killen.

Pappa Martin följer gärna med på Elinas tävlingar, men han har inget intresse av att själv rida. Mamma Elisabeth red som ung, men känner inte suget efter ridningen längre. Hon red Curry ibland, men tycker det är mysigt med hästarna och allt runt omkring.

Elisabeth pysslar gärna med hästarna och Axel gillar att hoppa.

2019 flyttade Anna till Stålebo. Hon och hennes man kände folk i området och blev tipsade om en tomt som de köpte och byggde hus på. Anna hade haft häst som ung och även jobbat under åtta månader på Island där hon hjälpte till att fånga in och grundträna unghästar. Så när de bestämde sig för att skaffa en häst var det nästan en självklarhet att det skulle bli en islandshäst. Det skulle vara en häst som passade både henne och barnen, Anna provred några hästar och bestämde sig för en som senare inte gick igenom besiktningen. Så i juni i år hittade hon Saesigur från Skeppargården (Gurre), en 8-åring som visserligen stod ända nere i Skåne, men som kändes som en bra match. Han gick igenom besiktningen och de skålade med champagne. Anna tänkte ta hem honom direkt, men blev strax stoppad av polisen, där hon fick körförbud! Det var dock inte champagnen som ställde till det, utan körkortsbehörigheten. Istället fick en vän från Kungsbacka åka ner och hjälpa henne att köra hem Gurre.

Trots att tanken var att Gurre skulle bli en familjehäst är det mest Anna som rider. Gurre är enligt Anna “en riktig heting”, precis som hon vill ha det. De har tävlat i T8 (tölt) och Anna vill fortsätta tävla med honom, beroende på hur han utvecklas. Hon åker runt på träningar i hela landet, när hon inte tränar på hemmaplan. I skogen kan han bli lite stimmig och passar bäst att rida ut med ensam, utan andra hästar.

Här finns allt man behöver; hästarna, vänner och miljön, säger Anna, här med Gurre och dottern Mary.

Sanna har bott i Stålebo i 4 år. Hon är i grunden ridlärare och har tidigare jobbat på naturbruksgymnasium i Finland i 7 år. Utöver det har hon hopptävlat och tränat utomlands, bl.a. i Holland hos Van Tries, Tyskland hos Berbaum och Italien hos Rolli. Efter det flyttade hon till Sverige och har haft träningar i bl.a. Lerum och Partille. Sanna hade tidigare en egen uppfödning, ungstoet Duttan som stod uppstallad på Tornbacken. Duttan fick tyvärr tas bort efter en otäck olycka i hagen. Sanna tog det hårt och tog en paus i hästeriet. Men så i september i år var det dags att ta hit Leo (Corleone), en SWB på 2 år som hon nu ska lära allt hon kan. Sanna var tidigare ägare till Leos mamma, men p.g.a. en skada sålde hon henne och bad den nya ägaren om att få ett av hennes föl, vilket blev Leo.

Leo är för sin ålder en lugn häst. Sanna och Leo har påbörjat grunderna för ridning och löshoppat lite grann. Ambitionen är att komma tillbaka tävlingsbanorna. Sanna är licensierad hopptränare, men känner sig sugen på fälttävlan framöver.

Sanna med sin unghäst Leo och Piri, en av Sannas tre hundar.

Läs om fler stall i Stålebo.

Publicerad 2020-11-15